De ce ar trebui sa consultam un catalog de restaurante?

Scopul unui catalog de restaurante este de a sustine cultura gastronomica cu tot ceea ce implica aceasta, de la restaurante, bucatari de elita, producatori si pana la ingrediente de cea mai buna calitate.

Evaluarea restaurantelor din Romania este realizata pe plan international, toti bucatarii, inclusiv cei care nu sunt inca celebri, fiind in centrul atentiei.

In luna noiembrie a anului 2017 si in aprilie 2018, 14 evaluatori internationali, dar si romani, au selectionat restaurante si localuri din toate zonele tarii. S-au oferit bonete si punctaje bucatarilor, prin care acestia  pot fi recunoscuti oficial pe plan international.

Notele sunt cuprinse intre 10 si 19.5 puncte. Restaurantelor care au primit note pana la 12.5  li s-a oferit o boneta, celor cu note pana la 14.5 li s-au oferit 3 bonete, iar celor cu note pana la 16.5 4 bonete. Restaurantele cu punctaje mai mari, respectiv pana in 18.5 au primit 4 bonete, iar restaurantul cu punctajul de 19.5, cel care a atins apogeul, a primit 5 bonete.

Criteriile dupa care au fost evaluate restaurantele au fost secrete initial, pentru ca bucatarii sau proprietarii sa isi exercite serviciile in mod uzual, cum o fac de obicei, si nu sa se pregateasca in pealabil. Periodicitatea acestei evaluari internationale este anuala, astfel incat aceasta se va realiza de la an la an, avand rezultate similare, sau care sunt diferite de anul precedent.

Dupa obtinerea punctajelor, criteriile prin care acestea s-au obtinut au fost dezvaluite. In primul rand, 70% din punctaj este alocat meniului. Aspecte importante sunt platingul, modul de servire, designul, atmosfera din interiorul restaurantului, si nu in ultimul rand calitatea preparatelor in raport cu pretul afisat in meniu.

Meniul reprezinta un aspect foarte important in evaluarea restaurantului, deoarece acesta poate exprima tehnicile si gradul lor de complexitate, creativitatea bucatarului-sef, calitatea si cantitatea preparatelor, ingredientele folosite calitativ, dar si provenienta lor.

De asemenea, meniul cu bauturi este analizat strict. Posibilitatea clientului de a alege dintr-o gama larga de vinuri, spre exemplu, este apreciata si punctata. Designul plating-ului, ceea ce poate atrage semnificativ clientii sau potentialii clienti si meniul variat de cocktailuri incluse in meniul restaurantelor, au fost aspecte importante de care evaluatorii internationali au tinut cont in acordarea punctajului. De asemenea, un lucru foarte important ce trebuie sa apara in meniu este lista cu alergeni sau cu substante care pot cauza alergii sau intolerante alimentare (gluten, crustacee si produse derivate, peste si produse derivate, fistic, lupin, moluste, soia, arahide, oua, etc.)

Atmosfera relaxata si relaxanta din restaurante este extrem de importanta. Servirea si atitudinea ospatarilor trebuie sa fie una degajata si receptiva la discutia cu clientii.

De asemenea, daca aveti un eveniment special si sunteti in cautarea unei locatii perfecte pentru o petrecere reusita, catalogul de restaurante vas are in ajutor. Aici veti gasi informatii privind suprafata restaurantelor, numarul de mese, meniurile disponibile si imagini cu locatiile- totul pentru a asigura un cadru ideal pentru a se desfasura evenimentul dorit.

Catalogul de restaurante este foarte util si practic atunci cand dorim sa ne bucuram de o masa gustoasa si de calitate, iar notele oferite de evaluatorii internationali sunt consemnate si va sar in ajutor atunci cand doriti sa fiti serviti ca la carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *