Criterii de alegere a unei firme de contabilitate din sectorul 2

La baza oricarei activitati financiare se afla contabilitatea, de aceea, fiecare antreprenor trebuie sa inteleaga ca principiile pe care le aplica in afacerea sa sunt aplicate in mod corect, fara greseli de calcul sau de evidenta.

Serviciile de contabilitate ofera asistenta necesara antreprenorului, prin traducerea limbajului cifrelor si prin tinerea unei evidente privind toate cheltuielile si veniturile firmei.

Indiferent de cunostintele fiecaruia, antreprenorul trebuie sa realizeze ca un contabil nu este doar o persoana responsabila de evidenta principala a contabilitatii si de gestiune a cheltuielilor, precum si a veniturilor, ci acest contabil trebuie sa fie un partener activ in firma. Efectiv participa la luarea unor decizii importante, punand in balanta toate cunostile pe care le are despre societatea respectiva(buget financiar, fonduri  obtinute, cheltuieli existente, etc.).

In general, orice firma proaspat infiintata se ghideaza pe ideea angajarii unui contabil care presteaza servicii cat mai ieftine, insa de cele mai multe ori acesta nu  face fata volumului de munca. De aceea inainte de a lua o astfel de decizie, trebuie sa ne gandim atat la beneficiile, cat si la riscurile provocate de un contabil independent.

Din punct de vedere al amenzilor sau a sanctiunilor, un contabil poate comite unele erori in conformitate cu legea fiscala actuala,  cel care este tras la raspundere nu este acesta, ci administratorul firmei. Astfel, poti primi de la ANAF amenzi usturatoare pentru nedepunerea declaratiilor de venit sau alte nereguli, fara ca tu sa fi fost raspunzator de aceste atributii.

De asemenea, in viata contabilului angajat de tine poate sa intervina unele situatii neprevazute, precum un concediu medical, iar in acel moment ramai descoperit si poti periclita buna desfasurare a activitatii tale.De aceea,recomandat este sa apelezi la o firma specializata,de exemplu o firma de contabilitate din sectorul 2, care lucreaza cu o echipa de experti financiari.

contabilitateO alta mare problema ce poate interveni este reprezentata de neadaptarea contabilului la schimbarile legislative, care in Romania sunt la ordinea de zi. Un contabil trebuie sa fie permanent informat de modificarile aduse legislatiei in vigoare, lucru aproape imposibil pentru multi contabili cu experienta, din cauza faptului ca nu beneficiaza de timpul necesar unei bune informari.

Pe langa toate aceste servicii obligatorii pentru desfasurea activitatii unei societati, precum depunerea declaratiilor la timp sau realizarea altor activitati economice pentru societatea respectiva, un antreprenor va avea si alte nelamuriri, iar o consultanta fiscala necesita o anumita experienta. De aceea, cea mai buna solutie este apelarea la un expert contabil care iti poate oferi mult mai multe informatii decat un simplu contabil. De exemplu, aceasta asistenta se realizeaza si la o firma de contabilitate din sectorul 2.

De cele mai multe ori, proprietarii unor afaceri mici nu acorda o importanta deosebita inregistrarii documentelor sau depunerea declaratiilor fiscale, fie prin prisma lipsei de cunoastere in domeniul contabil, fie prin prisma lipsei de timp necesar pentru indeplinirea unor astfel de atributii. Astfel, un antreprenor trebuie sa detina unele notiuni fundamentale din domeniul contabilitatii, pe baza carora sa isi fundamenteze principiile fara a periclita desfasurarea activitatii.

Chiar daca pentru gestionarea actelor unei persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale, nu exista obligatia de a angaja un contabil, totusi, cea mai recomandata solutie este ca evidenta contabila sa fie responsabilitatea unui specialist cu experienta, iar antreprenorul sa se concentreze doar pe bunul mers al societatii sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *